VERTIKAALI 160m / 80m

Tämän vertikaalin rakentamisajatus lähti alulle keväällä -98, koska Palon contestiasemalla oli käytössä erilaisia lankaviritelmiä 160 metrin alueelle, jotka eivät toimineen huonostikaan. Lumien sulaessa keväällä oli ensimmäinen työ raivata yhden hehtaari alue puustosta ( riittää contestisaunaan puita, hi! ). Seuraavaksi piti valaa 1,5 m korkea betonipilari, jonka päältä vertikaali ( masto ) alkaa. Betonipilarin yläpäähän on valuun upotettu 3 kpl Ø 22 mm, 35 cm pitkät ankkuripultit, joihin voitiin kiinnittää 80 x 80 cm rautalevy. Rautalevyn paksuus on 10 mm. Levyn keskelle on pultattu eristin, jonka päällä masto lepää. Rautalevyn reunoihin on rei'itetty 120 reikää, joista lähtee radiaaliverkosto.

Masto saatiin pystytettyä elokuun alkupuolella. Masto on 38 metriä korkea ja harustettu kahdella haruskerralla. Jokaisessa haruksessa on 4 eristintä. Radiaaliverkoston rakentaminen oli ehkä kaikkein suuritöisin. Lähtökohta oli, että kohotettuja ( n. 2,5 m maasta) radiaaleja pitäisi olla noin 120 kpl. Radiaaleja on kahta eri mittaa 25 ja 45 metrisiä. Lankana on käytetty vanhaa puhelinlankaa ns. piilankaa. Ennen kuin radiaaliverkostoa pääsi vetämään täytyi pystyttää kaksi kehää, ensimmäinen 25 metriä ja toinen 45 metriä maston tyvestä. Ensimmäisellä kehällä on 12 kpl ja toisella kehällä 18 kpl 3 metrisiä kuumasinkittyjä rautatolppia. Tolpat onnistuin hankkimaan tielaitokselta (liikennemerkkitolppia). Jokainen tolppa on harustettu erikseen maahan. Tolppien harusankkurina käytin betonisia pihalaattoja 30 x 30 cm, paksuus 6 cm. Laattojen keskelle on porattu reikä, mihin on laitettu 60 cm pitkä harjaterästanko, jonka yläpäässä on silmukka. Laatan alapuolelle on hitsattu poikkitanko. Jokainen laatta (30 kpl) on upotettu maahan siten, että vain silmukka on näkyvissä. Jokaisen tolpan yläpäähän on hitsattu terässilmukka (karhuketjusta sai hyviä). Näiden silmukoiden kautta on pujotettu teräsvaijeri (kehä), johon radiaalit on kiinnitetty. Samasta silmukasta lähtee myös tolpan harusvaijeri.

Vertikaalin tyvellä on kauko-ohjattu viritysyksikkö 80 metrille. Matkaa operointitilasta on noin 125 m. Masto on 38 metriä korkea lisäksi päässä on 4 metriä pitkä alumiininen virityspätkä 160 metrille. Mittaukset syöttöpisteestä osoittivat että antenni on erittäin laajakaistainen, erikoisesti 160 metrillä. Resonanssipiste oli 1815 kHz. 80 metrin alueella vaihtamalla kelan tapitusta 2 kierroksen verran oli resonanssit 3545 kHz sekä 3750 kHz. Mittauksissa käytin MFJ 259 analysaattoria. Mittaustulokset ovat melkein samat TX:n puoleisesta päästä. Antennikaapeli on paksu 50 Ω, 125 metriä pitkä.

Lopuksi haluan kiittää OH7AB:n jäseniä, jotka olivat innolla talkoissa mukana.

 

Vertikaali talvisissa olosuhteissa.
Masto lepää 1.5 metriä korkean betonijalan päällä.
Tyvellä sijaitsee viritysyksikön kotelo, jota tarvitaan 80 metrin alueelle. 160 metrin alueella syöttö menee suoraan antenniin.
Viritysyksikön alapuolelta lähtee radiaali verkosto.


 

Vasemman puoleisessa laatikossa sijaitsee maadoituksen veitsikytkin, jolla voidaan antenni maadoittaa suoraan maahan (kesäisin ukkossuojaus).
Oikeanpuoleisessa laatikossa on 80 metrin alueelle oleva viritysyksikkö
Yksikkö sisältää 300 pF vaacum kondensaattorin ja kelan, sekä 3 kpl V1V vaacum releitä.

 

PALUU